IKAN PARI ASAM PEDAS JOHOR


IKAN PARI ASAM PEDAS JOHOR

Bahan-Bahan:

● 1/2 kg ikan pari
● 10-15 biji cili kering (dikisar)
● 2 ulas bawang merah (dikisar)
● 2 ulas bawang putih (dikisar)
● sedikit belacan (dikisar)
● 1 batang serai (dititik)
● 1 btg bunga kantan
● sedikit daun kesum
● 1 sudu lada hitam (ditumbuk )
● 1 sudu jintan manis (ditumbuk)
● 1 mangkuk air asam jawa
● garam, gula & perasa
● minyak untuk menumis


Cara Memasak:


1. Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit, kemudian dibersihkan dan dikisar.

2. Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan kacau sehingga bawang kekuningan.

3. Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar masukkan serai, lada hitam dan jintan manis, biarkan sehingga pecah minyak.

4. Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum.

5. Akhir sekali perasakan dengan garam, sedikit gula dan serbuk perasa mengikut selera masing-masing.

6. Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak.

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

0 Response to "IKAN PARI ASAM PEDAS JOHOR"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel